De onderscheiding gaat naar een ondernemer met een uitmuntende bedrijfsvoering en die zich aantoonbaar en uitzonderlijk sociaal-maatschappelijk heeft ingezet. De award is op 21 april tijdens De Voorjaarsontmoeting uitgereikt door de Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

Vernieuwend, actief en betrokken
Bij de jaarlijkse uitreiking van de Linnaeusonderscheiding koos de jury uit twaalf nominaties Kattenberg Verhuizingen BV uit Nunspeet als winnaar. Uit het juryrapport: “De winnaar is bij uitstek een voorbeeld van een Veluws familiebedrijf dat nationaal en internationaal succesvol opereert vanuit de lokale wortels en regionaal verbonden. Een ondernemer die vernieuwd en maatschappelijk betrokken is, met een groot netwerk. Kattenberg loopt voorop in de ontwikkelingen rond circulariteit en CO2-neutraal.”

De jury was onder de indruk van het over generaties heen vernieuwende beleid. Gert Kattenberg: “Het is echt een enorme eer om onderscheiden te worden op onze maatschappelijke bijdrage. Innovatie betekent voor ons om heel goed met je mensen om te gaan. Meegaan met de markt en je betrokken voelen. We gaan voor continuïteit en professionaliteit.”

Naast de onderscheiding krijgt het bedrijf de sculptuur ‘Circle of Life’ van kunstenares Monique Spapens en een cheque van €500,- om te schenken aan een regionaal goed doel. “Deze prijs voelt als een erkenning voor wat wij al 118 jaar doen en zien we als opdracht om sociaal en betrokken te blijven opereren. Het geld gaat naar ‘Nunspeet biedt onderdak’, een platform waarop hulp wordt geboden aan Oekraïense vluchtelingen.”, aldus Kattenberg.

De Voorjaarsontmoeting
De Linnaeusonderscheiding wordt ieder jaar door Economic Board Noord-Veluwe uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst ‘De Ontmoeting’, dit jaar De Voorjaarsontmoeting. De bijeenkomst wordt georganiseerd door VNO-NCW VeluweVallei, Bedrijvenkring Ermelo, Bedrijvenkring Harderwijk en Economic Board Noord-Veluwe. Dit jaar bezochten maar liefst 150 gasten De Voorjaarsontmoeting; “Het is mooi om te zien hoe de regio zich ontwikkelt en dat ondernemers een grote bijdrage leveren op sociaal-maatschappelijk vlak. Samen bouwen we verder aan deze krachtige regio’’, aldus Joost Fraanje, voorzitter van de Economic Board Noord-Veluwe.

“Ondernemers gaan zelf aan de slag”
Tijdens De Voorjaarsontmoeting werd niet alleen de Linnaeusonderscheiding uitgereikt, maar deelde ook MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof zijn visie op de regio: “Deze regio is exemplarisch voor een regio waar ondernemers zelf problemen oplossen. Ze lopen voorop voor wat betreft oplossingen zoeken voor bijvoorbeeld arbeidsmarktkrapte en duurzame oplossingen in de regio. Ondernemers gaan zelf aan de slag”, aldus Jacco Vonhof.

Daarnaast deelde Ton van der Giessen, CEO Van Werven, zijn ondernemersverhaal:  “Binnen een familiebedrijf moet er vertrouwen om goed te kunnen functioneren. Met tact en geduld kun je de familie én het personeel meenemen in je verhaal. Als je begrijpt hoe de familie denkt dan kun je een sfeer creëren waarin je iedereen mee kunt nemen in jouw visie voor de toekomst en volgende generatie”.