Op 30 september jl. hebben we als bedrijvenkring een kijkje mogen nemen op Lelystad Airport. Mede-initiatiefnemer wethouder Leo van der Velden en BKE voorzitter Reinald van Ommeren verwelkomden de aanwezigen in een bijna spookachtige omgeving. Het was onwerkelijk om te zien dat het vliegveld gebruiksklaar is maar er al jaren gewacht wordt op haar eerste passagier.

De doelstelling van dit bezoek was kennismaking, het verkennen van mogelijk politieke ondersteuning voor Lelystad Airport, alsmede mogelijkheden voor spin-off lokale bedrijven en bedrijvigheid na opening en versterken van de regiofunctie. Directeur van de luchthaven Wilma van Dijk heeft een presentatie gegeven waarin ook het belang voor het regionale bedrijfsleven helder werd.

Prognose na opening Lelystad Airport voor vakantievluchten.

  • eerste jaren groei van 4.000 naar 10.000 vliegbewegingen per jaar
  • vervolgens doorgroei naar 25.000 vliegbewegingen per jaar

Tot 2043 Lelystad Airport groeit naar 45.000 vliegbewegingen (circa 7 miljoen passagiers) per jaar.

Tijdens de rondleiding zijn de voordelen van Lelystad Airport duidelijk naar voren gekomen t.o.v. vliegvelden als Schiphol en Eindhoven. Aansluitend is onder het genot van een hapje en drankje  verder gepraat over de mogelijkheden voor lokale inkoop t.a.v. bouw en groei. Zodra de procedurele issues opgelost zijn zal deze ‘polderbaan’ ook vruchten gaan afwerpen voor de Veluwe. Naar aanleiding van dit bezoek is er inmiddels vanuit het bestuur van de BKE een verzoek gedaan aan waarnemend burgemeester Dorine Burmanje om met het college van Ermelo ook het gesprek met Wilma van Dijk aan te gaan.

De BKE blijft de ontwikkelingen met veel interesse volgen en dit delen met haar leden.